Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Tabu – en artikel om skam, skyld og hvad tabu er for et monster

12. August 2016 - Bondage * Intuition * Stress
Af: Lars Hærvig
Tabu – en artikel om skam, skyld og hvad tabu er for et monster. Artikel af Lars Hørvig Model: Agape, Foto: Bastian Larsen

Hvorfor er nogle ting tabu? Hvad betyder det for de ting, du har lyst til at gøre, og hvad gør det ved dig? I denne artikel vil jeg beskrive, hvad tabu er for mig, og hvad det betyder, for det vi gør. Jeg kommer også ind på, hvad man kan gøre for at slippe fri af tabu, og hvad der er normen.

Tabu er oprindeligt en metode til at regulere social og religiøs adfærd i et samfund (Se Den store danske). Tabu anvendes også om et område eller emne som man i en kultur ikke beskæftiger sig med, fordi det vækker stærke følelser, fx af skam eller blufærdighed (kilde ordnet.dk) Her synes jeg, det er interessant at overveje, hvad der kommer først: Ensomhed er et tabu i Danmark, men føler man skam fordi man er ensom eller fordi ensomhed er et tabu? Er det tabu'et eller genstanden for tabuet der giver følelsen af skam? Er det de stærke følelser, der skaber et tabu – eller er det tabu'et, der skaber de stærke følelser?

LÆS OGSÅ For du for lækker, lækker, lækker...

Tabu eller skam? - hvad kommer først?

Jeg er nok ikke den eneste der voksede op med et behov for at være helt normal - være lige som mine kammerater, at vores familie var lige som alle de andre familier. Dette behov for at overholde "normen" - sådan som "man" er - har sikkert gjort at alt hvad der faldt lidt udenfor blev forkastet eller afvist.

DSM og i særdeleshed bondage har været en del af min seksualitet hele mit liv, men jeg fandt først ud af det da jeg var 40 år og et sted i livet hvor jeg følte at jeg kunne bryde ud fra normen, ikke længere ville følge normen, men min egen lyst. Som teenager havde jeg fantasier om at binde kæresten til sengen, men da jeg ikke så det nogen steder, ikke så det i magasiner, så tænkte jeg at det var noget man ikke gjorde og fik den fantasi begravet til jeg blev så gammel at jeg begyndte at følge de ting jeg havde lyst til og lærte at se stort på, hvad andre mon tænkte. I dag tilbyder jeg bla. sessioner indenfor bondage, meditation og mindfulness hvor jeg anvender bondage som et middel til afstressning og skabe ro i kroppen og og stresse af. Jeg støder derfor ofte på den kendsgerning, at bondage er en tabubelagt seksualitet og de begrænsninger og udfordringer det medfører. 

LÆS OGSÅ Sammen – hver for sig

Hvorfor er noget tabu?

I forskellige sociale grupper vil der være forskellige ting der er tabu, eller et tabu kan være større eller mindre. Det kan være religiøse, sociale eller samfundsmæssige årsager til at noget er tabu. Hvorfor er noget tabu? Er det noget vi har brug for i vores samfund eller bør det bekæmpes?

Jeg tror at tabu i dag opstår og eksisterer, fordi et emne bliver fortiet. De professionelle, der burde informere og arbejde med et emne, måske nok arbejder med det, men har berøringsangst og undgår emnet, mens de personer, der oplever samme emne, fx handikappede med et naturligt seksuelt behov, føler at deres behov eller problem bliver ignoreret og er usynligt i samfundet, og derfor tør de ikke være åbne om det, og så tier de. Emnet bliver fortiet og undertrykt af begge parter, og så har vi et tabu – et emne man ikke snakker om og man helst skal holde sig fra, da det er ubekvemt at snakke om.

LÆS OGSÅ Under den blodrøde måne

Der er mange ting, der er tabu, og nogle af de store er seksuelle minoriteter (fx. trans- og homo- seksuelle) og her skriver jeg meget bevidst ikke seksuelle afvigelser, da det jo netop stempler de personer og dermed skaber et tabu/skam syndrom. Handikappedes seksualitet, prostitution og psykiske lidelser er også store tabu områder. Ensomhed, menstruation, mastubation,..........

Jeg ser generelt to forskellige typer af tabu. Dem der handler om en persons lyst, interesse, seksualitet som af samfundsnormen ses som anderledes og derfor tabu. Den anden er de personer der er udfordret eller fx lider af en sygdom hvor de ikke føler at der er nogen at snakke med om emnet, hjælp til at føle sig som en del af det omgivende samfund.

En ting der gør, at et tabu fastholdes – forbliver et tabu – er at når først et tabu er etableret – og man ikke længere snakker om dét, så danner det grobund for fordomme – alle har en mening uden faktisk at ane et hak om det specifikke emne. Fx. har jeg fundet ud af, at folk generelt forbinder bondage med vold, tvang og sex – og tjaa, bondage KAN være tvang - som en del af en dominans leg, men det kan være så meget andet, som nærvær og meditation – men folk holder op med at lytte, når de hører ordet bondage, for deres fordomme lukker af for at høre om, hvad det også kan være. Dermed fastholdes tabuet. Folk ønsker ikke at snakke om det, da det ikke er noget de ønsker at vide noget om, da de tror, at det er noget ”grimt/ farligt/ ubehageligt”.

LÆS OGSÅ Kærlighed: Du kan godt !

Tabu'er lever og er selvforsynende. Når ingen taler om det, når det lever i det skjulte, så er der ingen at dele det med, og så fastholdes vi alle i at tabu'erne lever og har det godt. Det har den konsekvens, at ting, der burde være naturlige, bliver fastholdt i et forkvaklet forhold af fortielse, skam og og fordomme.

Tabu – en artikel om skam, skyld og hvad tabu er for et monster. Artikel af Lars Hørvig Model: Brittth, Foto: Lars Hærvig

Tabu'er - Nej Tak!

Jeg mener, at tabuer generelt er noget skidt, og de skal nedbrydes. Jeg mener, at våbenet er: Vær åben og ærlig om hvem og hvad du er - og hav tillid til at omverdenen accepterer det.

Vær rummelig og accepterende overfor andres måde at være på.

Vær nysgerrig og spørg når du møder noget nyt.

LÆS OGSÅ Sårbarhed i praksis – at turde være menneske. Hele tiden.

Hvis du oplever, at du er ramt af et tabu eller føler skam – Hvad kan du gøre og hvor kan du så få hjælp? - Jeg mener, at hvis det at føle skam forhindrer dig i at gøre, hvad du egentlig har lyst til, eller det forhindrer dig i at blive set eller hørt, som den du er, så skal der gøres noget. Er det tabu du oplever af den førstnævnte slags, så er mit råd at søge efter ligesindede på nettet, find fora og interessegrupper, der har samme interesse som dig og derigennem møde ligesindede og åbensindede personer. Er det tabu du oplever af sidstnævnte slags er mit råd det samme – med den tilføjelse, at der kan være hjælp at hente hos seriøse professionelle med de rette kompetencer.

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 1 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+