Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Sådan får du succes med dit nytårsforsæt

6. December 2019 - Coaching
Af: Cph coaching by Karina
Sådan får du succes med dit nytårsforsæt. Artikel af Cph coaching by Karina

Tiden nærmer sig årsskiftet og de evigt tilbagevendende nytårsforsæt.

Kender du det - du er mega tændt, nu skal det være. Du vil tabe de 5 kg, løbe den halvmaraton, få gang i din forretning eller hvad du nu sætter dig for.

Ikke 10 vilde heste kan stoppe dig. I år skal det simpelthen være.

Du er virkelig motiveret, og det går også rigtig godt de første dage, måske uger af det nye år og hov, så begynder det stille og roligt at smuldre lidt for dig.

Der er pludselig noget, der kommer i vejen, andet der er vigtigere, som du simpelthen bliver nødt til at prioritere, du bliver utålmodig - der sker ikke rigtig noget i det tempo du kunne ønske dig, og så er du allerede ved at miste gejsten igen.

Så kommer bebrejdelserne, ”typisk, jeg lykkes bare aldrig….”, "hvad er der galt med mig, hvorfor kan alle andre…..” eller hvad du nu siger til dig selv.

Den gode nyhed er, at du er helt normal.

Du vil faktisk rigtig gerne og kæmper med næb og klør, men sandheden er, at det er noget nær umuligt at opnå et mål på ren vilje. Det kan bringe dig langt og for få lykkes det også. Men for langt de fleste af os skal der noget mere til for at komme helt i mål.

Tag for eksempel elitesportsudøvere, topledere m.v.. De har alle brug for at få succes og nå de mål, de sætter sig, for at komme eller blive på toppen. Det vil også være svært for dem at lykkes uden støtte til at komme i mål.

Har du også svært ved at få gennemført de mål, du sætter dig, eller falder du hurtigt af på den, når du rent faktisk er lykkedes?

Så læs med her, hvordan du får succes med det nytårsforsæt, du sætter dig i år.

Hvorfor er det så svært at holde motivationen, når vi sætter os noget for?

Dit ”hvorfor” er afgørende for, om du lykkes. Hvis du ikke kender dit ”hvorfor”, er det dine tanker og vilje, der skal bære dig igennem, og det har vi jo lige fundet ud af sjældent holder. Intentionen er god nok, men du bliver nødt til at finde dit ”hvorfor”, for at kunne holde fast i de beslutninger du tager om forandring.

Dit ”hvorfor” ligger i, om det er vigtigt nok for dig, hvad du får ud af det. Du skal kunne se det for dig og mærke følelsen af, når du når dit mål. Hvordan føles det, hvordan har du det, hvad bliver muligt for dig, når du når dit mål?

Du kan simpelthen mærke energien og gejsten, bare ved at tænke på, hvordan det vil være, når du er kommet i mål. Dit ”hvorfor” skal være så stærkt, at du mærker følelsen af tilfredshed i kroppen, når du forestiller dig en tur på stranden i bikini, løber over målstregen, kunderne tikker ind i din butik og så videre…..

Det er den følelse, der skal overbevise dig om, hvorfor du gør det du gør, specielt i de perioder, hvor du kæmper allermest for at holde fast.

Du har brug for, at det er tydeligt, for du er virkelig oppe imod en meget stærkt kraft, nemlig dit ego, dine overspringshandlinger, undskyldninger m.v.

Dit ”hvorfor” skal stå helt klart for dig, det skal skinne så stærkt, at det overskygger alt andet.

Prøv at tænke på noget du tidligere har sat dig for og er lykkedes med. Det kan være en lille ting. Du var formentlig slet ikke i tvivl om, at det var det rigtige. Det skulle bare være. Følelsen var ikke til at tage fejl af, du vidste præcis, hvad du ville og hvorfor.

Det er den følelse, jeg gerne vil have dig til at mærke, når du sætter dig et mål. At du slet ikke er i tvivl om, at det er det rigtige for dig.

Jo vigtigere og stærkere dit ”hvorfor” er, jo større er sandsynligheden for, at du lykkes. Og hvis det ikke er vigtigt nok, så skal du måske overveje at bruge din energi på noget andet.

Så første skridt er:

At tage dig selv alvorligt. Undersøge dit ”hvorfor”, om det er vigtigt nok for dig og husk at være realistisk og tydelig i dit mål. Det er bedre med mindre mål, der faktisk er mulige at opnå. Når du lykkes, får du lyst til at sætte dig nye mål. Og ikke mindst får du skabt en støttende overbevisning om, at du er sådan en, der når de mål, du sætter dig for.

Er du styret af lyst eller behov?

Nu har vi lige været inde på dit ”hvorfor”, som man også kan sige er et behov du har, fordi du ved, det vil gøre dig godt.

Vi er ofte styret af, hvad vi har lyst til. Det er der ikke noget galt i, hvis det ikke er en overspringshandling, og står i vejen for at gøre det vi har behov for.

Jeg tager ret ofte mig selv i, at det jeg har allermest behov for, er det jeg har allermindst lyst til. Hold nu op, jeg kan finde på mange ting, jeg bilder mig selv ind, er vigtigere, jeg skal gøre lige nu.

Lad os eksempelvis tage en løbetur. Jeg er meget i mine tanker og har ofte brug for fysisk aktivitet for at finde ro og koncentration til at få gjort de ting, der er vigtige for mig. Jeg har virkelig behov for at komme ud at løbe en tur.

Sjovt nok, så er der pludselig masser af andre ting, jeg har mere lyst til og kan overbevise mig selv om, der er meget vigtigere for mig, end min løbetur.

Her er det jeg har allermest behov for at hoppe i løbetøjet, få snøret skoene og se at komme af sted uden at tænke for meget over det. Og der går jo ofte ikke mange minutter før det føles godt. Når jeg kommer hjem er jeg slet ikke i tvivl, det var det helt rigtige at komme af sted.

Her kan jeg øve mig i at spørge mig selv, om det er noget jeg har lyst til, eller noget jeg har behov for. Der er en verden til forskel. Det er nemlig ikke altid det, vi har lyst til, der er det bedste for os, så det kan være godt at lege lidt med det spørgsmål.

Et andet eksempel kunne være, hvis jeg gerne vil leve sundere eller tabe mig, så kan det være et godt spørgsmål, når jeg er ved at åbne en plade chokolade, om det virkelig er noget jeg har behov for, eller noget jeg har lyst til…..?

Det kræver en del overskud og kan være svært at holde fast, når det hele er op til mig selv. Det kræver virkelig viljestyrke at holde det, jeg har sat mig for, hvis jeg skal klare det alene. Også selvom mit ”hvorfor” er meget stærkt.

Derfor har vi ofte brug for hjælp og støtte, præcis som toplederen eller elitesportsudøveren, for at komme i mål.

Og her kommer min næste vigtige pointe.

Bed om hjælp og støtte til at overholde dine mål, så du kan få taget action på det, der virkelig betyder noget for dig. Det kan være en coach eller en ven, der kan hjælpe dig med at huske dig på dit ”hvorfor”, finde dit fokus og få handlet på det, der er vigtigt, og som du har behov for.

Lad os tage eksemplet fra før med mit løb. Her har jeg aftalt, at min kæreste støtter mig i at komme af sted, specielt der hvor jeg har allermest behov for det og absolut ikke har lyst til det. (Her er det naturligvis vigtigt at have lavet en klar aftale om, hvordan du kan støttes bedst, så det ikke skaber problemer)

Og tro mig, det er ikke altid jeg synes det er en god idé, og jeg kan faktisk også blive lidt småfornærmet over, at han siger det, men jeg kommer dog af sted, måske lidt surmulende  Når jeg er hjemme igen, er jeg dybt taknemmelig for, at jeg har bedt om hjælp, og at han vil være min støtte. At han holder mig fast, når jeg ikke selv kan mærke mit behov.

Og ja, jeg husker også at sige tak.

Det er så skøn en følelse, når det er gjort. Den følelse af frihed, overskud, energi og glæde der breder sig i kroppen. Den følelse kan bruges langt mere konstruktivt, og det har jeg ikke kun behov for, men virkelig også lyst til.

Så andet skridt er:

At tjekke ind med dig selv, om det er noget du har lyst til eller behov for (og gå med dit behov) og husk at bede om hjælp og støtte til at få sat handling på at nå dine mål.

Hvis du gør det samme, får du det samme!

Nu har vi kigget på dit ”hvorfor”, dit behov og at bede om støtte til at nå dit mål.

Så hvilke mønstre får du øje på omkring dig selv?

Hvis du gør det samme, får du det samme. Derfor skal du til at gøre noget nyt eller anderledes.

Når vi bliver klar over vores mønstre, gennemskuer os selv og hvilke overspringshandlinger vi har gang i, er det som om, det hele bliver mere klart og tydeligt.

Vi ser pludselig tingene, som de er, ikke dækket af et slør af undskyldninger, forklaringer, overspringshandlinger eller lignende. Vi ser, hvad det er, der egentlig foregår.

Når vi har fået øje på det, bliver det meget lettere at kigge objektivt på os selv og erkende, at vi måske har behov for støtte fra andre, brug for at sætte os et mere realistisk mål eller hvad du nu får øje på, der sker gang på gang, når du ikke lykkes.

Noget af det jeg selv har fået øje på er, hvor grimt jeg taler til mig selv, når jeg ikke lige lykkes. ”Du er simpelthen så dårlig”, ”du lykkes aldrig”, ”nu tager du dig f….. sammen”, ”du er da også for latterlig eller en taber”, ”det kan også bare være lige meget” – fyld selv ind hvad du siger til dig selv.

Den måde jeg taler til mig selv på, ville jeg aldrig tale til andre. Når jeg taler grimt til mig selv, mister jeg motivationen, jeg nedbryder stille og roligt mit selvværd og troen på, at jeg rent faktisk kan lykkes. Vi er ofte slet ikke opmærksomme på, hvordan vi taler til os selv, og hvad det gør ved os.

Prøv i stedet at forestille dig, at det er din bedste ven, der har det som dig. Hvad ville du sige eller gøre for at støtte din ven? Hvordan ville du være?

Det er præcis sådan, du skal tale og være overfor dig selv. Prøv det og mærk forskellen på hvordan du får det, og hvad det gør ved din motivation til at fortsætte.

Det kunne også være indsigten i, at have brug for hjælp, at vi ikke behøver at klare det hele alene eller måske noget helt andet.

Så nu er det tid til at bruge disse indsigter til at skabe en ny retning, en ny måde du kan gøre det på eller hvad du har brug for, for at lykkes.

Så tredje skridt er:

At se på, hvad der kan være noget nyt du kan gøre, eller en ny måde du kan være på, som vil støtte dig bedre i at nå dine mål?

Det er vigtigt, du mærker efter og lader alle dine ideer komme op til overfladen. Måske ligger der et kæmpe gennembrud for dig i en lille bitte ting, du kunne gøre anderledes.

Skab en praksis der virker!

Hvis vi vil lykkes med at implementere noget nyt i vores liv, sker det oftest på et fundament af vaner. Vi skal derfor, ud fra de indsigter vi har fået i de forrige trin, arbejde på at opbygge en ny god vane.

Vi er vanedyr og langt størstedelen af vores hverdag består af vaner – gode som dårlige. Ting vi ikke tænker over, men som vi bare gør, fordi de er blevet en vane.

En vane skal trænes, ligesom en muskel. Det er derfor vigtigt, at vi indstiller os på den tid, det tager at opbygge en ny vane. Ifølge professor i psykologi Lene Tanggaard er der en ny forskningsundersøgelse, der viser, at det tager 66 dage at opbygge en ny vane.

Det kræver tålmodighed, og derfor er det så vigtigt, at vi kender vores ”hvorfor”, at vi får den støtte, vi har brug for undervejs, og at vanen er så overskuelig som muligt.

Det er nu, det for alvor gælder om at få skabt en ny praksis, der virker og få den implementeret i hverdagen. På den måde kan du skabe vedvarende forandring og fastholde de gode resultater, du opnår. 

Her er det vigtigt, at det er de helt små ting, der vil være lette for dig at få til at ske. Det er de små skridt, der tæller på den lange bane, så det stiller store krav til vores tålmodighed med os selv.

I mit tilfælde med løb, hvor mit mål er at få ro i hovedet, er det vigtigste at komme ud af døren. At jeg giver slip på, at det skal være et bestemt antal kilometer eller en bestemt tid, men bare kommer af sted. (Det kan jeg gemme, til jeg sætter mig et specifikt mål med mit løb, jeg gerne vil nå). Har jeg ikke meget tid eller ikke kan overskue omklædning, bad m.v., kan jeg tage den helt ned til, at gå en tur. Det vigtigste er, at jeg kommer ud og får brugt min krop. Og det er måske lige præcis det, jeg har brug for at sige til mig selv, som min egen bedste ven.

Hvis for eksempel du gerne vil tabe dig, kunne et første skridt være, at du fokuserer på at drikke vand, danskvand og lignende i hverdagen og gerne må drikke sukkerholdigt i weekenden. Når du har vænnet dig til det, kan du tage det næste skridt, der bringer dig tættere på dit mål.

Det er de små skridt, ét ad gangen, der holder på den lange bane. Du kan jo heller ikke gå til 5. sal i ét skridt, der skal flere små skridt til, for at nå helt op.

Så fjerde skridt er:

At finde en lille ting, som virkelig vil være et vigtigt første skridt mod at nå dit mål.

Det skal være så let som muligt og én ting ad gangen, så det ikke drukner i alle mulige andre dagligdags gøremål.

Keep it Simple!

En lille opsummering

  • Sæt dig et realistisk, opnåeligt og tydeligt mål.

  • Kend dit ”hvorfor” - du skal virkelig ville det.

  • Bed om støtte til at nå dit mål.

  • Fang dig selv i overspringshandlinger, er det noget jeg har lyst til eller behov for.

  • Hvad er noget nyt, du kan gøre for at støtte dig selv i at nå dit mål.

  • Vær overfor dig selv som du vil være overfor din bedste ven.

  • Ny vane – små skridt der er overskuelige, og som virker i din hverdag.

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 4.7 af 5. 3 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (2)

  1. Cph coaching by Karina
    Cph coaching by Karina på 07.12.2019
    Tak Mette, det er jeg glad for
  2. Mette
    Mette på 07.12.2019
    Virkelig god artikel - præcis og brugbar, jeg blev meget klogere

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+