MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.
Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.
Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her
Du har sikkert læst sidste måneds artikel, hvor jeg foreslog PUS-samtalen (ParUdviklingsSamtalen) som privatlivets pendant til arbejdspladsens MUS-samtale. Og spekulerer på, hvad du kan bruge det til som single – du har jo ingen at samtale med.
Men det er aldrig en dårlig idé at have en dyb samtale med sig selv. Især ikke som single – i så fald må det blive en SUS-samtale, en SinglelivsUdviklingsSamtale. Meget kan kopieres fra MUS (og PUS), og det er måske ikke helt så let, som det lyder (du kan jo sagtens blive enig med dig selv, ikke?), for du skal lige huske, at samtalen ikke handler om, hvad andre skal gøre for dig, men om hvad du skal gøre for dig selv, som derved gør dig særlig dejlig og spændende at være kæreste med.
At dømme efter tilstrømningen til dating-sites i januar kunne det godt tyde på, at en del singler har haft SUS-samtalen, men i den forsimplede form: Jeg føler, jeg har brug for en kæreste (eller sex), så jeg må hellere lede efter en, der kan give mig kærlighed/sex. Det svarer til den fortælling, som dating-sites og apps spreder, nemlig: ”du finder kærligheden, når du opsøger den!”
Logikken i det udsagn er i hvert fald stærkere end i Tornerose-versionen: ”Du finder kærligheden, når du holder op med at lede efter den”. Hvis du sidder derhjemme og venter på Den eneste Ene, så risikerer du jo, at han/hun også sidder derhjemme og venter på dig. Udsagnet høres ofte fra folk, der er løbet sur i dating-verdenen og er bitre over mislykkede møder og brudte løfter.
Begge dele er faktisk en ansvarsfraskrivelse: Om du får kærlighed (og sex), gøres til andres problem, og det er det ikke.
Der er nemlig ingen, der siger, at vi skal finde kærligheden i andre. Selv om det er kærligheden mellem mennesker, vi savner, så er det med os selv, vi må gøre arbejdet.
Metoden er den samme som i PUS-samtalen, nemlig at tage udgangspunkt i følelser og behov, ikke i (selv)kritik og (selv)bebrejdelser. Altså: ”Jeg keder mig og visner, når jeg aldrig kommer i byen”, ”jeg savner god sex”, ”jeg føler mig uattraktiv i mit gamle tøj”,
De følelser er helt okay. Husk det. Og ja, løsningerne ligger lige for. Der kan bare være lige så legitime forhindringer for at nå dem – f.eks. at økonomien ikke tillader hverken nyt tøj eller at gå i byen, eller at vi ikke føler lyst til sex uden kærlighed.
Derimod er der intet udviklende i SUS-samtalen, hvis udsagnene er ”du er så fed, at ingen gider have sex med dig”, ”du lugter altid grimt”, ”ingen gider gå i byen med dig”. Så er det ’den indre kritiker’, der taler. Fyr hende (eller ham) – det er en stemme, som er plantet i dit hoved for mange år siden. Det er ikke din egen.
Du kan godt tale med dig selv, men det kan være svært at skelne mellem den ene og den anden stemme; mellem din egen stemme, der udtrykker følelser og behov, og den indre kritikers stemme, som dømmer dig. Det kan hjælpe med en blok og en pen. Når tankerne står på papiret, er det lettere at skelne følelserne fra bebrejdelserne (dem kan du bare strege over – eller gem dem, og tænk over, hvor du har hørt den stemme før; det kan give indsigt).
Skriv også bare forhindringerne ned. Det gør det lettere at gennemskue, hvad der bare er undskyldninger for ikke at dække dine egne behov, og hvad der er praktiske prioriteringer af f.eks. tid og økonomi. Det er på den anden side også en slags undskyldninger: du kan jo overveje, hvorfor du prioriterer andet/andre frem for dig selv. Kunne det handle om dit selvværd?
Har du en virkelig god ven/veninde – og her mener jeg en, der vil være hudløst ærlig over for dig og ikke bare snakke dig efter munden – kan du bruge hende/ham som sparring til SUS-samtalen. Eller du kan få professionel hjælp fra en terapeut, der kan holde dig fast på sporet.
Det, jeg i min praksis oplever som sværest for de fleste, er nemlig ikke at komme frem til ønskerne, drømmene og målet. Det svære er at udfordre de overbevisninger, der holder dig fast i gamle mønstre, altså der, hvor du gør det samme igen og igen og får det samme resultat – igen. De overbevisninger kan lyde sådan her: "jeg er for gammel”, ”jeg er for tyk”, ”det er for sent for mig”, ”det er også meget nemmere at leve alene”, ”alle de gode er taget”, ”ingen gider sådan en som mig”, ”jeg er nok blevet lidt sær med tiden”.
Handling skaber forvandling. Under MUS-samtalen vil du måske sammen med din leder komme frem til, at du skal på efteruddannelse, at du skal flyttes til et nyt område, at du skal have mere ansvar, at du skal gå ned i tid. På samme måde kan terapeuten til SUS-samtalen flytte dit fokus, så du begynder at handle anderledes for at nå de mål, du har sat dig på kærlighedsområdet.
Uanset hvordan du vælger at gøre det, er SUS-samtalen dit eget arbejde. Du kan ikke ændre andre mennesker. Du kan kun ændre dig selv. Det SUS-samtalen kan afdække er, hvad du gerne vil have, hvor du gerne vil hen. Hvis du ikke er kommet derhen ad den vej, du hidtil er gået, så kan du vælge en anden. Det er ikke din veninde, det er heller ikke mig, der vælger den vej – det er dig!
Men vejen er der. Også singlens vej til kærlighed og/eller sex. Derfor vil jeg gerne komme med et alternativ til kærlighedsudsagnene fra dating-siderne og de skuffede datere, nemlig: ”du finder kærligheden, når du er klar til at tage imod den”.
Godt og kærligt nytår til dig!
Dating-sites: du finder kærligheden, når du opsøger den
Skuffede datere: du finder kærligheden, når du holder op med at lede efter den
Flirtmedlivet.dk: du finder kærligheden, når du er klar til at tage imod den
MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.
Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.
I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...
Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...
På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...
Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...
Kommentarer (0)
Ingen kommentarer fundet.