Kroppen husker alt! Vi lagrer alle vores oplevelser gennem livet i vores underbevidsthed og det sætter spor i psyken, ikke mindst de følelsesmæssige reaktioner knyttet til en særlig skelsættende begivenhed eller periode i vores liv. Hovedet glemmer, hvad vi har oplevet, men kroppen husker og følelserne taler deres helt eget sprog, som vi kan have glæde af hjælp til tolkning af. Også for at kunne gøre os fri af fortiden.
"Så min usikkerhed i dag er knyttet op på oplevelser helt tilbage fra dengang i 3. klasse?" konstaterer hun både overrasket og eftertænksom. Hun er 34 år, ansat som projektleder i den finansielle sektor, er gift og har 2 børn.
"Det er godt nok utroligt, at det sidder så dybt i mig. Jeg har været meget påvirket af mobningen gennem alle årene, der er gået siden dengang. Det vidste jeg slet ikke. Det er jo så længe siden - over 25 år... Jeg kan sagtens huske flere situationer, men jeg var slet ikke bevidst om, at det åbenbart stadig sidder i mig og påvirker mig i min dagligdag. At det er årsagen til at jeg stadig kan blive bange for, at andre ikke kan lide mig på jobbet. Også selv om vi i princippet ikke behøver at være venner, så har jeg tillagt det en enorm stor betydning at være vellidt".
✽ LÆS OGSÅ FRA TEAMET OM SELVUDVIKLING - en store misforståelse om selvkærlighed
Hun sidder igen i stolen overfor mig og er tilbage i nuet, efter at være bragt ud af den hypnotiske tilstand, som hun blev guidet ind i for at få kontakt direkte til underbevidstheden og finde nye svar fra fortiden. Behandlingen med brug af hypnoseteknikker kaldes hypnoterapi/hypnoanalyse og er en metode til at skabe nye indsigter og forvandling på forbavsende kort tid.
I denne case finder hun ud af, at ubehaget, som har siddet i kroppen gennem alle årene handler om frygten for at være udenfor fællesskabet. Hun bliver klar over, hvor meget tidligere oplevelser stadig påvirker hendes måde at give udtryk for meninger og i det hele taget kommunikere på arbejdspladsen. Hun har holdt sig tilbage for at undgå (igen) at føle sig misforstået. Det har styret hende langt mere end godt er. Efter at hun får hjælp til at slippe gamle følelser som utryghed, ensomhed og en følelse af at være anderledes og ikke føle sig god nok, bliver der plads til at udvikle og forankre nye følelser. Hun bliver sin egen bedste ven, og stopper den evindelige selvkritik. Hun udvikler selvaccept og begynder at føle sig god nok. Hun begynder at kunne lide sig selv, som hun er. Fremover vil det betyde, at hun bliver modigere og i langt højere grad giver udtryk for sine holdninger, også selvom andre er uenige med hende. Nu ved hendes underbevidsthed, at hun ikke bliver ekskluderet fra fællesskabet, blot fordi andre er uenige med hende og hun lever med erkendelsen af, at hun ikke behøver at være venner med alle for at samarbejde på arbejdspladsen.
✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET SELVODVIKLING - Selvudvikling er at tage ansvar
Selvudvikling styrker vores underbevidsthed i at handle nutidigt på baggrund af tidligere erfaringer og livslang læring
De kvinder, som jeg møder i min private praksis, søger effektiv og målrettet hjælp til selvudvikling. Når de kommer, har de oftest en anelse om, hvad det handler om eller en indre følt fornemmelse af, at noget ikke er helt på plads og fungerer som det skal for dem i dagligdagen. De kan opleve, at der ikke er overensstemmelse mellem det ydre og det indre. De kan have udfordringer med at finde eller varetage drømmejobbet i et konstruktivt samarbejde med andre på arbejdspladsen.
Mennesker, som oplever at det er svært at få kontakt til, tale om og forløse gamle og ubevidst fortrængte følelser kan have glæde af hypnoterapi og vil opleve det som en blidere terapiform end eksempelvis gestaltterapi, der typisk opfattes som mere konfronterende omend yderst effektfuld som selvudviklingsmetode.
Under hypnosen arbejder kvinderne med at opløse negative følelser som stadig sidder lagret i kroppen og rumsterer i psyken. Tegn på ubalancer i systemet er f.eks. ubevidste spændinger i kæberne, hovedet eller skuldrene, migræne, irritabel tyktarm, trøstespisning eller dårlig nattesøvn. Alt sammen kan være udtryk for kroppens måde at fortælle at der er noget, som ikke føles rigtigt eller noget er ikke helt landet på rette hylde i psyken. Sindet fungerer billedligt talt som en harddisk, hvor vi kan komme til at overloade eller fejllagre informationer, som ikke skal bruges til noget fremover.
Vores hjerne lagrer alle oplevelser og det kan være vanskeligt at knække koden eller løse op for den knude, som får fortiden til at træde på bremsen i nutiden, selvom vi , når vi ser mere objektivt på tingene, ikke har noget at frygte som voksne.
Men vores underbevidsthed oplever det noget anderledes. Den søger det trygge og forudsigelige - også selv om det ikke er det mest hensigtsmæssige reaktionsmønster i en given situation i nutiden.
I dette tilfælde handlede det om at få kontakt til den meget grundlæggende og dybt forankrede følelse af at være udenfor fællesskabet og helt alene. En følelse som er nærmest ubærlig for en lille pige og som kræver voksnes hjælp til at håndtere. Vi har jo alle været 11 år engang og måske på egen krop oplevet, hvor ked af det man kan blive over ikke at være veninder med nogen (også selvom det bare er for en enkelt dag).
✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET SELVODVIKLING - Et smukt mirakel
Jeg bliver igen og igen forundret over kompleksiteten af sammenhængen mellem vores tanker, følelser og kroppen. Og set i tilknytning til sammenhængen mellem vores bevidsthed og underbevidsthed, og vores (ofte manglende) evne til at skelne oplevelser i fortiden fra oplevelser i nutiden og handle derefter. Det er en meningsfuld udfordring at lære sig selv bedre at kende og langt fra alle tager denne udfordring op. Vi kan blive enormt bange for vores egne følelser. Ikke alle har lært at være fortrolige med alle slags følelser og udviklet kompetencer til at håndtere følelser som eksempelvis ensomhed, vrede, sorg, frygt, afmagt eller utilstrækkelighed. Det er ikke meningen at vi skal undgå disse følelser i livet, men vi skal udvikle en fortrolighed og robusthed til at kunne håndtere følelserne, så de ikke helt overmander os og vi tror at der er noget galt med os.
Her kommer hypnoterapi i kombination med psykoterapi og coaching til sin ret, da vi både arbejder med og omprogrammerer underbevidstheden (som gør hele arbejdet selv via guidning) og bagefter sætter fokus på de nye bevidstgørelser og muligheder for at udvikle nye tanke- og handlemåder fremover.
CASE NO.1
En midaldrende kvinde, som er single og uden børn, kontakter mig, fordi hun er led og ked af at bære rundt på en følelse, som hun selv beskriver som en nærmest karmisk sorg. Hun føler sig uønsket og uelsket og har haft det sådan altid. Lige så længe som hun kan huske. Det har gjort det svært for hende at holde af sig selv og at lade andre holde af hende. Hun føler ikke rigtig at hun hører til nogen steder og trives heller ikke arbejdsmæssigt. Overvejer at sige op, men har ingen fremtidsplaner. Hun har svært ved at sætte ord på, hvad det handler om og hun ved ikke, hvad hun kan gøre ved det. Hun er ked af det og tæt på at være træt af livet.
Efter at være blevet guidet ind i hypnosen, der bedst kan beskrives som en meget afslappet tilstand, hvor kroppen bliver tung og nærmest sover samtidig med at man kan høre alt, hvad der bliver sagt og også er i stand til at svare på spørgsmål, beder jeg kvinden om at lade kroppen og sindet glide direkte tilbage til en tidligere situation, oplevelse, hændelse, der har alt at gøre med følelsen af at være uønsket og uelsket.
Det lykkes hendes ret hurtigt at spore følelsen ret langt tilbage og jeg spørger hende:
Så der, hvor du er nu (tilbage i tiden) , er det mørkt eller lyst?
Hun svarer: "Det er mørkt"
Er du indenfor eller udenfor?
Hun svarer: "Indenfor"
Er du alene eller sammen med nogen?
Hun svarer: "Jeg tror, at jeg er indeni min mors mave. Det er farligt. Nogen forsøger at stikke til mig. De vil have mig ud. Jeg må ikke være der. De er efter mig. Jeg trækker mig tilbage og forsøger at gemme mig."
✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET SELVODVIKLING - Vores børn er vores største læremestre, når det kommer til selvudvikling
Hun er bange og græder. Jeg bringer hende straks ud af situationen ved at bede hende om at forestille sig, at hun svæver op over situationen og ser det hele udefra og herefter starter selve hypnoterapien. Hun får helet det indre barn. Vi arbejder med at bekræfte hende i, at hun overlevede den traumatiske hændelse. Det lykkes at berolige og gøre den side af hendes personlighed, der har mærket og følt dødsangst mere tryg og rolig. Vi arbejder stille og roligt hen imod, at følelsen af at være uønsket og uelsket bliver erstattet af nye følelser af selvværd og retten til at leve nu. Endda med ret til at leve et godt liv og med bekræftelse af, at hun er værd at elske og at hun fremover elsker sig selv ubetinget.
Bagefter reflekterer hun over, om hændelsen egentlig er sand. Om hun virkelig har været udsat for så voldsomt et angreb, som en illegal abort var. Om det virkelig er hændt hende? Vi ved det ikke. Hendes mor lever ikke mere, så hun kan ikke spørge hende.
✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET SELVUDVIKLING - Din sande natur
I denne case bliver det vigtigste at få forankret nye følelser af, at hun har ret til at være til her i verden og at hun har ret til at leve. Jeg hjælper hende til at læse den vigtigste opgave fremover, nemlig at elske sig selv ubetinget og igen og igen gøre gode ting for sig selv, der bekræfter at hun er værdifuld og værd at elske. Det kommende stykke selvudviklingsarbejde handler om, at hun er omsorgsfuld, nænsom og kærlig overfor sig selv. Også i tankerne, så hendes indre selvsnak er rummelig og tolerant, frem for hård og kritisk. Præcist som man ville gøre ved et lille uskyldigt og hjælpeløst spædbarn, som har behov for kærlig omsorg, beskyttelse og pleje. Og det bliver vigtigt at gentage både med ord og handlinger, så hun gradvist kan komme til stede i sit liv og begynde at få tillid til at verden er et godt sted at være og at andre også vil hende det godt.
Selvudvikling er en livslang proces
CASE NO.2
En talentfuld kvinde i slutningen af tyverne, kæreste og ingen børn, fortæller i starten af en session: "Der er noget, som holder mig tilbage. Jeg bekymrer mig alt for meget og er skrækslagen for at prøve nyt, selvom det er det, jeg er blevet ansat til i mit nye job. Jeg er vildt bange for at tage beslutninger, hvis andre ikke er enige. Jeg har behov for noget mere styrke og handlekraft. At blive mere modig og sikker på mig selv. Det er lidt som om jeg går og venter på mig selv og nu skal der ske noget. Det sagde min veninde også til mig."
Hun ønsker min hjælp til at finde ud af, hvad der er årsagen til, at hun gør som hun gør og dermed få mulighed for at sætte tingene i perspektiv og bringe sig selv videre. Selvudviklingsprocessen kommer til at bestå af en kombination af psykoterapi og behandling med hypnoterapi, og efterfølgende livscoaching med fokus på opstilling af mål for fremtiden.
Selvudvikling handler om at skabe selvindsigt og selvbevidsthed som grundlag for nye tanke- og handlemønstre
Vi har som mennesker godt af at lære os selv og vores historie bedre at kende. Det handler om at udvikle selvindsigt, så vi forstår vi os selv bedre og bedre er i stand til at rumme og acceptere os selv. Både de positive og de negative sider af os selv. Også selvom det vi gør ikke er hensigtsmæssigt, så bliver det forståeligt.
Selvaccept er nøglen til fortsat personlig udvikling. Når vi står ved, at vi er som vi er (blevet) og ser vores situation som den er (uden filter), skaber vi selv det bedste grundlag for at videreudvikle os selv personligt, socialt og ledelsesmæssigt.
Selvudvikling sker, når vi får accept af det som er
Udfordringen består i at erkende og acceptere at ja, jeg har gennem tiden udviklet nogle strategier og overlevelsesstrategier, som jeg nu er bevidst om og derfor kan arbejde med at ændre.
En overlevelsesstrategi kan f.eks. være at spille cool og sætte en facade på, der signalerer, at jeg har totalt styr på det hele.
Selverkendelsen giver mulighed for at give slip på gamle (u)vaner og strategier fra fortiden, der ikke bringer os det som vi ønsker i nutiden. I dette tilfælde kunne det handle om ønsket om nærhed og dybere, psykisk kontakt til andre mennesker. Det er muligt at give slip på fortiden ved at favne den side af personligheden, der har behov for at beskytte selvet og derfra tage fat på selvudvikling, så de gamle mønstre til beskyttelse af egoet erstattes af nogle nye og nutidige, der passer bedre til der, hvor vi er.
Selvudvikling, hvor man beskæftiger sig terapeutisk med fortiden og arbejder på at forløse gamle, fortrængte følelser som at være bange, føle sig uelsket eller ked af det , giver kun mening, hvis noget står i vejen i nutiden eller træder på bremsen i forhold til at realisere mål og ønsker for fremtiden. Det er nu, du lever. Det er de beslutninger, som du træffer i nutiden, der former din fremtid.
Det kan være yderst frustrerende at opleve, at der ligesom ikke rigtig kommer nogle svar indefra, når man vælger selv at reflektere og tage fat om problemstillingen. Især, hvis man som ambitiøs og dygtig kvinde er vant til hurtigt at kunne ræsonnere sig frem til en forklaringsmodel og en løsning for herefter at være handlekraftig og energisk - og i det hele taget kender sig selv for både at være mentalt skarp og hurtig.
Nogen gange skal der hjælp til at få kigget i bakspejlet.
Det kan hjælpe at skabe eller købe sig til tid, ro og rum for at få slukket for nogle af de emotionelle kogeplader, som man igen og igen bliver ved med at brænde fingrene på. Det handler om selvudvikling, som har fokus på at kunne runde af for historiske oplevelser og finde livskraft og energi til at leve i nuet.
Dit liv er, hvor din krop er - men somme tider lever kroppen i fortiden, selvom vi på et bevidst plan har arbejdet med os selv og styrket vores selvindsigt. Der er opnået en personlig forståelse og en rationel erkendelse af, at ja, det var sådan det var. Noget af det, var noget skidt. Noget af det, var de andres skyld. Nu er det min opgave at tage et personligt ansvar for at komme videre og billedligt talt adskille fortiden fra nutiden. Så er det vigtigt at huske at få gamle følelser forløst og forankret en ny indre tilstand i kroppen.
✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET SELVODVIKLING - Dit hjerte er lukket, ikke helt, men næsten
Selvudvikling og frygten for retraumatisering
Jævnligt møder jeg kvinder, der tidligere har arbejdet på at lægge fortiden bag sig, men som føler, at de ikke er kommet helt i mål.
Som en kvinde sagde efter at have beskæftiget sig med sin selvudvikling over et halvt år tid hos en psykolog: "Jeg føler ligesom ikke rigtig at jeg er kommet videre. Faktisk oplevede jeg blot at blive endnu mere ked af det og følte mig fastlåst i gamle mønstre. Vi bekræftede hinanden i, at det var synd for mig og at det havde været hårdt at være mig. Men det ved jeg jo godt. Det er noget andet, jeg har brug for nu".
Selvudvikling og kunsten at forløse følelser
Når vi åbner op for fortiden og går tilbage for at få kontakt til situationer, hændelser eller oplevelser, der har været smertefulde, så er det vigtigt at få den fornødne hjælp og støtte gennem hele processen. Det handler om at komme ud på den anden side. Vi kan ikke holde til at gå rundt med åbne sår. Følelsesmæssig forløsning handler om hurtigt og effektivt at få åbnet op for gamle sår, rense ud, lukke og hele på et nyt grundlag.
✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET SELVUDVIKLING - Din sande natur
Som psykoterapeut er min fornemste opgave at sikre at der sker en følelsesmæssig forløsning, så der bagefter kan ske en nyorientering netop fordi de gamle og fortrængte følelser er forløst og sluppet. Det kan bedst beskrives som om kroppens overspænding bliver sluppet. Der kommer en meget afslappet og behagelig tilstand i kroppen bagefter. Ikke at forveksle med at blive drøntræt og udmattet, men simpelthen at blive afslappet og lettet både i krop og sind.
Selvudvikling gør det muligt for dig at udvikle og styrke din identitetsfølelse, så du bliver dig selv som den du er og dermed bedre i stand til at leve i nuet og i stand til at være en bevidst leder i dit eget liv
Kommentarer (84)