Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Komælk - guld eller gift?

8. September 2017 - Kostvejledning  * Ernæring * Helse
Af: Rose Maimonide
Komælk - guld eller gift? Artikel af Rose Maimonide

Komælk er ikke nødvendigvis usundt for dig eller dit barn. Til gengæld er komælk heller ikke nødvendigt for din eller dit barns sundhed. Men mælk er ikke bare mælk. I denne artikel bliver du klogere på mælkeprodukters fordele og ulemper. Der er i øvrigt ikke belæg for, at indtag af komælksprodukter giver stærkere knogler.

Ko med ben i næsen

Brug disse tre råd, hvis du køber mælkeprodukter:

* Vælg økologiske mælkeprodukter. De har sundere fedtsyrer, fordi køerne er på græs. Økologisk mælk er som regel ikke homogeniseret – men kan være det, så tjek deklarationen. I homogeniseret mælk er enkeltdelene i mælken spaltet til småbitte enheder, som kan irritere tarmen.

* Vælg om muligt mælk fra køer af racerne Jersey eller Guernsey – de har den samme mindre allergene type mælkeprotein som ged og får.

*Vælg fuldfede mælkeprodukter (f.eks. sødmælk, creme fraiche 38 %, piskefløde og fede oste) – det er renere og mere ubehandlede produkter end magre typer som let- og skummetmælk, skyr og hytteost. Sødmælk kan evt. fortyndes med vand. 

Vidste du...

at sødmælk og andre fede mælkeprodukter indeholder meget mere af vitaminerne A, D, E og K samt omega-3 sammenlignet med skummetmælk og andre magre mælkeprodukter?

Misforståelsen om skyr

Skyr er hot og morgenmadstrendy. Men særligt skyr provokerer intolerance over for mælkeprotein (kasein).

Årsagen er, at skyr har et meget højt proteinindhold, hvorfor mange får symptomer som akne, knopper, snot, hoste, mellemørebetændelse, eksem og mavesmerter af det.

Og det er svært at sætte fingeren på, at det lige er skyren, der vælter mælkelæsset.

Vil du prøve at finde ud af, om skyr skaber problemer hos netop dig, så fjern alle mejeriprodukter i en mindst 6 uger.

Derefter spiser du en stor portion skyr hver morgen i en uge, og skriver ned, hvordan du har det.

For nogle er ost (i større mængder) tilsvarende problematisk.

Du kan bruge samme metode til dit barn. Husk at være helt konsekvent, også omkring færdigmad, når I spiser ude osv.

Koglad mælkevej

Hvis du eller dit barn trives godt med fuldfede økologiske komælksprodukter, er det fint at lade dem indgå i en bredt sammensat kost på lige fod med de andre næringsrige drikke og fødevarer. Vær meget opmærksom på signaler på intolerance: f.eks. snot, eksem, øre- og maveproblemer, især racermave og ondt i maven.

Langtidsamning er flydende guld

Modermælk er den bedste, mest oplagte og naturlige drik for et lille barn – ud over vand. Modermælk er verdens sundeste mælk, og lidt er bedre end ingenting! Den indeholder som noget helt unikt både gode mælkesyrebakterier, immunstimulerende stoffer og den helt rigtige type protein og fedt til menneskebørn. Dit barn har bedre chancer for at undgå sygdom, hvis du ammer så længe som muligt, gerne indtil 2-3 år.

Kofri menu til børn

Du kan ikke dække dit mælkefri barns behov for calcium kun via kosten og fødevarer som mandler og grønkål. Det vil blive en for ensidig kost. Sojadrik i større mængder kan måske virke hormonforstyrrende, og andre plantedrikke minder ernæringsmæssigt mest om juice. Plantedrikke kan derfor ikke erstatte komælk rent ernæringsmæssigt. Dit barn skal først og fremmest drikke vand! Giv om nødvendigt tilskud af organisk calcium og magnesium. Vær også obs. på, at mælkeprodukter har et relativt højt indhold af jod og B2-vitamin, som kan være en mangelvare i en kofri menu. Sørg derfor for en god multivitaminpille, der bl.a. indeholder jod.

Vidste du...

at de lande, hvor folk indtager de største mængder mælkeprodukter, også har den højeste forekomst af knogleskørhed? Sådan er det f.eks. i Danmark. Til gengæld er der ikke mange skøre knogler at komme efter i lande som Kina, Indien og Thailand, hvor man ikke er til komælk.

Sådan bygges stærke knogler

Mange tror, at vejen til stærke knogler kun handler om kalk (calcium), men flere andre byggesten er mindst lige så vigtige. Nogle forskere mener, at motion er en vigtigere faktor for stærke knogler end komælk. Det er uvist, hvor meget kalk børn kan optage fra mælk. Man får stærke knogler af denne gyldne kombination:

  • Calcium

  • D-vitamin (sollys og kosttilskud)

  • K2-vitamin (grønne grøntsager og kosttilskud)

  • Lavt/ingen indtag af sukker

  • Magnesium

  • Sund livsstil

    Vægtbærende motion, især i præpuberteten 

Kender du BCM7

Når almindelig komælk fordøjes, dannes stoffet betacasomorphine7 (BCM7). Dette stof stimulerer histamin i kroppen, som fører til øget slimdannelse. Det kan have morfinlignende virkning i kroppen og kan kædes sammen med forskellige overfølsomhedsproblemer og sygdomme, også neurologiske. BCM7 dannes sandsynligvis også, når almindelig modermælkserstatning fordøjes. Mange spørgsmål er stadig uafklarede omkring BCM7’s mulige skadelige virkninger. Til gengæld ved man, at BCM7 ikke dannes ud fra mælk fra geder, får, mennesker og nogle få kvægracer (Jersey og Guernsey).

Vidste du...

at næst efter fisk er mejeriprodukter – også de økologiske - den væsentligste kilde til danskernes indtag af dioxiner? Dioxiner er en familie af hormonforstyrrende og kræft- fremkaldende miljøgifte.

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 2 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+