Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Særligt sensitive børn – gør følsomheden til en styrke

13. March 2015 - Særligt sensitive  * Børn
Af: Lise og Martin August
Særligt sensitive børn – gør følsomheden til en styrke artikel af Lise og Martin August

Det særligt sensitive træk er nedarvet, berører op mod hvert femte barn og er lige fordelt mellem drenge og piger. Forskerne har indtil videre fundet 11 genvarianter, som er forbundet med trækket. Hvis dit barn er særligt sensitivt, er en eller begge forældre typisk også. Men enkelte gange hopper de sensitive kendetegn et led over, og barnet arver trækket fra sine bedsteforældre.

Er dit barn mere påvirket af varme, kulde, sult, tørst, smerte og træthed end de fleste andre børn på samme alder? Føler det ting dybt og bliver det på godt og ondt dybere berørt af andres stemninger og humør? Bliver dit barn hurtigt overstimuleret, når det er under tidspres eller modtager mange indtryk? I givet fald kan dit barn være særligt sensitivt, og du vil som forældre kunne gøre en stor positiv forskel. 

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - 7 skridt til et stærkt immunforsvar!

I denne artikel kan du:

  • lære mere om, hvad der kendetegner forskellige typer særligt sensitive børn.
  • få inspiration til at støtte dit barn og gøre følsomheden til en styrke.

Vi har i de sidste 10 år hjulpet mange særligt sensitive børn, som er udfordrede af overstimulation i en moderne hverdag. Artiklen bygger på ny forskning, erfaringer fra tusindvis af samtaler i vores private praksis og undervisning af mere end 30.000 forældre og fagpersoner.

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - 5 punkter der giver dit barn bedre søvn

Forstå dit særligt sensitive barn

Hvis dit barn er særligt sensitivt, er de to vigtigste kendetegn:  

  1. Et nervesystem, der reagerer mere følsomt på stress.
  2. En dybde i hjernens bearbejdning af indtryk, som gør dit barn i stand til at opsnappe nuancer i omgivelserne (f.eks. et løftet øjenbryn, en lille sten i skoen).

Dit barn opsnapper indtryk, som andre børn ikke ænser og reflekterer samtidig mere over, hvad de forskellige indtryk betyder end de fleste andre børn. Det er en stor opgave, men også en gave. Ligesom dit barn ikke vælger sin højde eller hårfarve, vælger det heller ikke sit sensitive nervesystem. Derfor kan du ikke bare sige til det: ”hold op med at tænke så meget over småting!” Eller ”lad nu være med at være så følsom!” På godt og ondt vender og drejer dit særligt sensitive barn sine oplevelser et par ekstra gange. Derfor kan det reagere mere følsomt, når andre er vrede eller kede af det. Det kan bruge længere tid på at tænke over sine valg og have brug for mere tryghed og ro end de fleste andre børn. Dit barn har brug for din støtte til at acceptere de sensitive sider af sin personlighed og lære at bruge dem godt. Der findes ikke en knap, som barnet kan bruge til at ”slukke” for følsomheden. Derfor er det vigtigt i stedet at kunne forstå sig selv og bruge det positivt.

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Den fyldte smerte-kop

Viser dit barn tegn på fysisk sensitivitet?

Måske bliver dit barn mere påvirket af høje lyde, stærke farver, berøring, tøj, der kradser, mad og smagsoplevelser? Fysisk sensitivitet kan også omhandle træthed, varme, kulde, smerte og sult, hvor nervesystemet er højt gearet til at mærke afvigelser fra den optimale tilstand. Andre børn på samme alder virker mere uberørte af den slags små forandringer i det fysiske miljø.

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Dit barn fortjener en tryg fødsel

Er dit barn socialt sensitivt?

I sociale situationer vil dit særligt sensitive barn tit virke mere forsigtigt og tilbageholdende end andre (medmindre det også har nyhedssøgende eller udadvendte træk – læs mere nedenfor). Det er mere følsomt, når andre er vrede, kede af det eller har andre stærke følelser. Det kan hurtigere blive "smittet" eller drænet af andres følelser. Det er en af årsagerne til, at det typisk vil føle sig mere udmattet efter en dag i institution eller skole med mange indtryk.

Dit særligt sensitive barn bryder sig typisk ikke om uretfærdighed eller løgne, og reagerer ofte ekstra stærkt på kritik. Når dit særligt sensitive barn er tilpas stimuleret og der ikke sker for meget omkring det, vil det typisk være omsorgsfuldt, ansvarligt og loyalt – og vise stor indlevelsesevne. Hvis dit barn er forberedt og føler sig roligt og trygt, er det god til at skabe kontakt til andre og knytter dybe venskaber.

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Bliv naturlig gravid

Har dit barn et rigt indre liv?

Særligt sensitive børn har ofte meget intense følelser, de kan have let til tårer, latter, begejstring, vrede eller frustration - og til selvkritik. Følelserne er stærke og intense. Nogle børn udtrykker det udadtil, andre børn lader ”indre storme” rase under overfladen. Nogle af de positive sider ved et rigt indre liv er de dybe refleksioner – dit barn kan måske være "familiens lille filosof". Eller dit barn kan være yderst kreativt, opfinde usædvanlige lege og nyde at være alene og fordybe sig i egen fantasiverden. 

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Har du et indigo eller krystalbarn?

Retfærdighedssans og moralsk sensitivitet

I en tidlig alder kan dit særligt sensitive barn være mere påvirket af sociale og samfundsmæssige problemer. F.eks. kan dit barn ønske at blive vegetar for at passe på dyrene eller tænke meget dybt over, hvorfor der findes krig, sult, fattigdom og forurening. Dit barn kan også være mere rystet over social uretfærdighed, vold og "det onde" i spil, film og medier.

Modtagelighed over for omgivelserne 

I de første leveår udvikler barnet den følsomme hjerne, og nervesystemet formes i et tæt samspil med omgivelserne. Mottoet i disse år skal være ”lidt men godt” – kvalitet frem for kvantitet.

Det er ikke mængden af legetøj, men tiden til at være sammen og være nærværende, der betyder mest. Det gælder alle børn, men for et særligt sensitivt barn vil det være endnu mere afgørende. Forskningen peger på, at når omgivelserne er støttende og berigende, vil særligt sensitive børn få endnu større gavn af det end de fleste andre børn. 

Fordi særligt sensitive børn og unge er yderst modtagelige for indtryk fra omgivelserne, går forældres, pædagogers og læreres indsats ekstra dybt ind i dem. Der er med andre ord meget godt at vinde og mange problemer, som kan undgås og forebygges ved at forstå og anerkende de særligt sensitive træk helt fra begyndelsen. 

”En fod på bremsen” - de tilbageholdende særligt sensitive børn

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Det gør ondt, når vi skælder ud 

Hvis dit barn hører til denne gruppe, har det ikke brug for særlig mange indtryk i hverdagen og søger mod stilhed, fordybelse og ro. Disse kendetegn er forbundet med ekstra aktivitet i system i hjernen, der er kendt som BIS (Behaviour Inhibition System), som hæmmer adfærd. Dvs. at dit barn er forsigtigt og tænker sig godt om før det tager chancer eller kaster sig ud i noget nyt. Hvis dit barn tilhører denne type, er det typisk fornuftigt, eftertænksomt, holder sig ofte i det stille hjørne eller trækker sig hurtigt tilbage. Billedligt talt har det hurtigt en fod på bremsen. Det har typisk brug for støtte til at stå ved sig selv, når andre presser på, for at det skal ”komme hurtigt ud af busken”. Og det har brug for hjælp til at klare situationer, hvor der er krav til at være udadvendt.

”En fod på speederen” - de nyhedssøgende og udadvendte særligt sensitive børn

Hvis dit barn er særligt sensitivt, men også meget nysgerrigt, udadvendt og opsøgende, kan det være fordi det billedligt talt hører til de børn, der ”både har en fod på bremsen og en fod på speederen”. Dit barn har brug for ro og dybde, fordi det er særligt sensitivt. Men samtidig har det brug for, at der skal ske noget nyt og spændende. Det søger udfordringer og oplevelser. Trangen til at opsøge nye indtryk er forbundet med, at der også er ekstra aktivitet i det neurale system BAS (Behaviour Activation System), som igangsætter adfærd. Dit barn kan derfor virke meget udadvendt, selvom det har et stort behov for at lade batterierne op i enerum. Det har typisk brug for støtte til at tage pauser og undgå at ”køre op”, når der sker for meget omkring det.

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET 'SLIP' -  Sådan får du en harmonisk jul

Åbenhed - en gave og en opgave

Sensitivitet er ikke en ”firkantet kasse”, som gør alle børn ens, men derimod et personlighedstræk, som blander sig med alle de andre træk, som kendetegner dit barn – og med de gener og den livshistorie, som gør dit barn helt unikt. Derfor findes der ingen standardløsninger. Du er nødt til at forstå, hvad der virker for lige præcis dit barn.

Særligt sensitive børn og unges åbenhed gør dem talentfulde på en lang række områder, men også ekstra sårbare over for stress og overstimulering. At være så sensitiv er derfor både en gave og en opgave. Især i løbet af barndom og ungdom er det vigtigt, at dit særligt sensitive barn befinder sig i et passende miljø, der ikke overstimulerer det. Derved er chancen for at det trives og passer godt på sig selv som voksen langt større.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET FEMININE & MASKULINE ENERGIER - Feminin og maskulin energi/vision og handling - balancegang!

3 typiske udfordringer

  1. Dit barn bliver hurtigt overstimuleret, når der sker meget omkring det, når der er tidspres, hvis det bliver observeret og vurderet, hvis der er pludselige skift i planer eller der på andre måder sker ting, som er ”sindsoprivende”. I situationer hvor dit barn er overstimuleret, kan det virke mindre modent, end det plejer at være.
  2. Dit barn kan føle sig anderledes end andre og have svært ved at forstå, hvorfor andre børn ikke oplever verden helt på samme måde. F.eks. kan dit barn være meget hensynsfuldt over for andre og opleve, at omtanken ikke bliver gengældt. Eller det kan være meget følsomt over for støj og opleve, at de fleste andre børn ikke bliver lige så påvirkede.
  3. Selvværd - hvis dit særligt sensitive barn begynder at tænke, at det er forkert i stedet for at tænke om sig selv, at det er forskelligt, kan selvkritikken blive en indre kilde til uro, overstimulation og i værste fald stress. Selvom dit barn er i rolige omgivelser, er det plaget af indre uro, som skyldes, at det kritiserer sig selv og føler sig forkert.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET KÆRLIGHED - Jeg elsker dig

     

Fem gode råd til hverdagen med dit særligt sensitive barn

  1. Søg ikke at "kurere" dit sensitive barn for følsomheden. Lær det i stedet at forstå og bruge sine styrkesider: f.eks. omtanke, retfærdighedssans, indlevelsesevne og det rige indre liv. Det giver barnet selvværd og mod på livet.
  2. Tal med barnet om, at det er sensitivt. Vær konkret, brug ord barnet kan forstå og læg vægt på at anerkende, f.eks.: du kan bedst lide at kigge lidt på de andre børn, inden du leger med dem. Det er helt i orden.
  3. Skab små åndehuller med tid og ro i en travl hverdag. Giv dit sensitive barn ekstra tid i nye situationer og sørg for rytme og rutine i de velkendte situationer. Forbered barnet på, hvad der skal ske i løbet af dagen/den kommende tid og hav f.eks. god tid til at komme ud af døren om morgenen. Sensitive børn kan præstere og trives over middel, når de ikke er under tidspres, er velforberedte og jævnligt kan holde pauser og lade batterierne op.
  4. Sæt grænser for dit sensitive barn på en varm og tydelig måde. Et skarpt tonefald overvælder typisk dit barn, så det ikke forstår budskabet. Dit barn har brug for rolige og velbegrundede irettesættelser, som får det til at forstå dine pointer. Fra omkring 4-5 år kan du regelmæssigt tage gode snakke med det, når det er i balance og ikke overstimuleret. Her lærer dit barn alt det, det ellers ikke forstår, når det er overvældet.
  5. Dit sensitive barn har ekstra stort behov for tryghed og tilknytning for at berolige nervesystemet. Kend dit barns signaler på overstimulering og indstil dine krav efter tilstanden. Undgå at presse dit sensitivt barn unødvendigt, hvis der er mange forandringer og skift, f.eks. skolestart, flytning eller dødsfald. Man ved fra forskningen, at et sensitivt barn er mere påvirket af modgang og forandring end de fleste andre børn.

✽ LÆS OGSÅ FRA TEMAET BØRN - Det gør ondt, når vi skælder ud 

Kunne andre i dit netværk have glæde af at læse om Særligt sensitive børn – gør følsomheden til en styrke? Del meget gerne på de sociale medier

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 4 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+