Vil du være en alternativ succes? Få hjælp til at kommer længere ud her

MOOLA - Vi sætter fokus på alternativ behandling og giver
dig inspiration til at få en sund krop og et balanceret sind.

Alternativ behandling - Artikler og events,samt oversigt over alternative behandlere

Artikler

Her finder du en oversigt over spændende og inspirerende artikler, der handler om den alternative, holistiske og spirituelle verden vi lever i.

Artikel vejledning

Kunne du tænke dig at skrive en artikel? Læs vores vejledning her

Kærlighed gør en forskel

1. December 2015 - Stress * Gravid & baby * Doula * Fødsel
Af: Karina Isolde Balslev - Fødselscoach og Doula
Kærlighed gør en forskel af Karina Isolde Balslev - Fødselscoach og Doula

Fra undfangelse til fødsel gennemgår baby en fantastisk og nærmest mirakuløs udvikling fra blot to celler til en kompliceret biologisk organisme; et menneske. Mors tilstand gennem graviditeten spiller en afgørende rolle for babys udvikling.

Fysiologien danner skabelonen

Det der sker for os livmoderen og i det første leveår danner skabelonen for både vores fysiske og mentale helbred.

Navnet på denne skabelon er tilknytning, et videnskabeligt ord for den proces eller det forhold som udvikler sig gennem denne tid og i alle fremtidige relationer og forhold.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Stresset – slip stressen med hvile

I livmoderen danner babys hjerne og nervesystem forbindelser og udvikler sig efter mors tilstand.

Bevidst kommunikation med det ufødte barn

En bevidst og kærlig kontakt mellem mor og baby allerede i graviditeten skaber tryghed og nærvær for begge parter og influerer positivt på udviklingen af babys hjerne. Forskning viser, at børn, hvis mødre allerede i graviditeten knytter sig til dem og anerkender deres bevidsthed, bliver mere harmoniske og har lettere ved at håndtere stress og udfordringer senere i livet. 

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Når cellerne synger, kan du forebygge stress

200 millioner hjerneceller klar til brug

Børn fødes med ca. 200 millioner nerveceller (neuroner). Når disse neuroner aktiveres, ved fx respons på oplevelser og følelser, opstår der elektriske impulser. Gentagne elektriske impulser fører til faste forbindelser (synapser) mellem neuronerne.

Synapserne formes ud fra babys oplevelser, ifølge neurovidenskabelige principper fordi
”Celler der afffyres sammen, kobles sammen. ”
Det gør babys hjerne særligt smidig; den er så at sige designet til, at blive formet af tidlige oplevelser. 

Udviklingen af hjernen begynder i livmoderen

Oplevelserne der fører til elektriske impulser og faste forbindelser i babys hjerne begynder allerede i livmoderen hvor både de fysiske, følelsesmæssige og sjælelige sansninger og fornemmelser danner grundlaget for den tidligste prægning, læring og udvikling.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Energierne i december

Fornemmelserne og sansningerne omfatter bl.a. at baby

  • Holdes varm gennem mors kropsvarme og blidt vugges af hendes bevægelser
  • Udsættes for forskellige smagsoplevelser fra mors kost
  • Hører mors stemme og stemmerne fra andre familiemedlemmer
  • Mærker verden gennem mors oplevelser og sindstilstand
  • Føler sig rolig og tilfreds når mor føler sig rolig og tilfreds 

Hvorfor oplevelserne i livmoderen har betydning for resten af vores liv

Baby er udstyret med en arvemasse, et genom, som omfatter den genetiske information der grundlagdes ved befrugtningen da æg og sædcelle smeltede sammen.

Det er imidlertid det omgivende miljø, epi-genomet (epi = uden for, over), der styrer og påvirker hvilke gener der aktiveres og hvilke der ikke gør.
Det betyder, at alt hvad mor tænker, føler, udsættes for, spiser, mærker og oplever præger det ufødte barns udvikling – baby marineres så at sige i mors miljø.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Stress og angst - En Homøopatisk Guide

Udover at præge de fysiologiske processer som fx hjerte-, immun- og hormonsystemer, organer og hjerne, danner tiden i livmoderen også basisstrukturen for hvordan vi forholder os til os selv og andre samt vores evne til at håndtere stress.

The unborn child experiences what the mother experiences, what the family experiences, and build her body to suit this environment – this provides the template for health decades later.”              
                                                                                                                                    
~ Myrna Martin

På godt og ondt

Stress er fra naturens side en mekanisme der gør os i stand til at håndtere og reagere på de trusler og farer vi møder omkring os, den hjælper os til overlevelse – og det er jo godt!

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Vintersolhverv – en fest for Solen

Når vi udsættes for stress mobiliserer vores hjerne kroppen til aktivitet:

Leveren frigiver oplagret glukose i blodbanen, så vi kan få øjeblikkelig energi. Blodet trækkes væk fra huden og strømmer ind i de muskler og organer, hvor der er mest brug for det. Hjertet slår hurtigere og blodtrykket stiger. Fordøjelsen lukkes ned, for at spare energi. Blodet fortykkes, så det kan størkne i tilfælde af, at du bliver såret.

Stresshormoner målrettes samme organer i baby som i mor

Et forhøjet stress-niveau hos moderen under graviditeten påvirker baby da stress-hormonerne målrettes og påvirker samme organer i baby som i mor.

Når den gravide kvinde udsættes for stress stiger niveauet af stress-hormonerne kortisol, som produceres i binyrebarken, samt adrenalin og nor-adrenalin, som produceres i binyremarven. Høje niveauer af stresshormoner hos moderen er ensbetydende med høje niveauer af stresshormoner hos det ufødte barn.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Er du klar til det nye år?

Oplevelser der allerede i livmoderen kan ændre vores genom er bl.a. voldsom stress, nikotin, alkohol, dårlig ernæring, vold i hjemmet og depression. Det kan føre til for tidlig fødsel og lavere fødselsvægt.

Babys celle- og organniveau påvirkes og kan reduceres hvilket fører til øget sårbarhed senere hen i livet og dér kan komme til udtryk som neurologiske sygdomme, hjerte/kar-lidelser, sygdomme i immunsystemet, cancer, diabetes, adhd, adfærdsforstyrrelser og psykiske lidelser.

Hvad der er vigtigt at være opmærksom på som gravid

Nu er det de færreste gravide der går rundt med kronisk høje niveauer af stress i kroppen, heldigvis. Og at undgå stress fuldstændigt er der ikke mange der kan mønstre - livets op- og nedture er jo også med til at præge og tilvænne baby til livet udenfor.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Rod, stress og feng shui

Det som gravide kan være opmærksomme på er, at sørge for, at eliminere så meget stress som muligt gennem graviditeten. Det kan være alt fra at trække sig fra det som dræner (det kan være alt fra relationer til arbejdspres), over at bede om hjælp og tage imod, til at sige pyt til tingene og drage omsorg for sig selv.

Det er essentielt hver dag gennem graviditeten, at den gravide kvinde er bevidst om det fantastiske mirakel der foregår i hendes krop. Blot fem minutter hver dag hvor hun bare tager sig tid til at være gravid, mærker sin krop og har kontakt med baby har uendelig stor betydning. Det er her tilknytningen, den kærlige relation og nærværet får baby til at føle sig ønsket, tryg og elsket.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - HVEM JEG VISTE MIG AT VÆRE - Det ingen har sagt.

Der er flere ting jeg altid anbefaler mine gravide at gøre løbende gennem graviditeten. Det kan være svært at finde plads til det i kalenderen, og jo mindre plads der er i kalenderen jo vigtigere er det at rydde ud i aftaler og plotte Mor/Baby-tid ind i kalenderen!

Følgende ting er anbefalelsesværdige at gøre så ofte som muligt:

Brug naturen!
Sørg for, at komme ud i naturen så ofte som muligt. Det er her du kan lade op og hente energi.

Træk stikket!
Brug tid hver dag på at lægge telefonen fra dig og slukke computeren og lad roen sænke sig. Facebook og Instagram kan sagtens vente ;)

Kommuniker med baby!
Baby har brug for at vide at hun er ønsket, elsket og tryg. Alt hvad du kan gøre for at dække disse basale behov kan baby ikke få for meget af fx ord, tanker, stryg over maven, nærvær og bevidsthed om hendes tilstedeværelse.

Skab en cirkel!
Omgiv dig med folk som støtter dig og tror på dig. Du og baby har brug for al den kærlighed, omsorg og støtte I kan få. Rens ud i eller undgå de relationer der tærer.

Acceptér ”godt nok”!
Du er blot et menneske. Den perfekte mor findes ikke, det gør til gengæld ”Den gode nok mor”.

Dyrk gravidyoga!
En både blid og effektiv måde at understøtte kroppens udvikling og forberede både krop og sind til fødslen.

Uddan dig!
Tag hånd om bekymringer og frygt, find og fremelsk dit potentiale, kend dine muligheder så du kan træffe valg på et oplyst grundlag det skaber afklaring, ro og tryghed for både dig og baby. Investér i god fødselsforberedelse.

Kærlighed gør en forskel
Fra epigenetikken og neurovidenskaben ved vi, at høj og længerevarende stress hos moderen under graviditeten bl.a. former babys hjerne og krop til at være i alarmberedskab – den såkaldte ’fight or flight’-tilstand.

Dette understreger vigtigheden af, at gravide undgår stress, får hvilet, tager små pauser i løbet af dagen, bliver støttet og føler sig trygge gennem graviditeten.

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Lyt til din krop og undgå stress

Når flere forstår hvor stor indflydelse mors tilstand under graviditeten har på vores fysiske, følelsesmæssige og spirituelle liv kan vi begynde at skabe de nødvendige forandringer mod en mere støttende, kærlig og bevidst omsorgskultur for de vordende mødre og deres familier.

Kærlighed gør en forskel og vores børn kan tåle det i overflod <3

Vil du vide mere?

“Origins – How the nine months before birth shape the rest of our lifes”, Annie Murphy Paul

“Intelligente Celler”, Bruce Lipton

”Dit ufødte barns hemmelige liv”, Thomas Verny  

✽LÆS OGSÅ FRA TEMAET STRESS - Mindre julestress - flere gyldne øjeblikke

Kunne andre i dit netværk have glæde af Kærlighed gør en forskel? Del meget gerne på de sociale medier

Spark året godt i gang med HIGH VIBE NYTÅRSSHOW på Bremen Teater lørdag den 16 januar 2016! Klik her for at læse mere

Gemmer din stemme...

Bedømmelse: 5.0 af 5. 2 stemme(r).

Del denne artikel med andre i dit netværk

Kommentarer (0)

Ingen kommentarer fundet.

Efterlad en ny kommentar

 

TILMELD DIG NYHEDSBREVET

MOOLA sender inspiration og information om spændende temaer til en sund krop, et balanceret sind og en smuk sjæl.

NYESTE ARTIKLER

Tag din power hjem og stå stærkt i livet! Artikel af Cph coaching by Karina
Coaching - 3. July 2020
Af: Cph coaching by Karina

Når du lærer at tage din power hjem, bliver mange ting lettere i dit liv.

Sig NEJ og sæt grænser – på en anerkendende måde. Artikel af Ianneia Livia Silke Meldgaard
Coaching - 1. May 2020
Af: Ianneia Livia Silke Meldgaard

I de sidste mange år, hvor den anerkendende tilgang har vundet indpas i de fleste forældres og pædagogers tilgang til børn, er...

Sådan skaber du en stærk relation til din teenager! Artikel af Karina Jensen
Coaching - 1. May 2020
Af: Cph coaching by Karina

Skulle jeg give dig mit bedste råd, til at skabe en stærk relation til din teenager, så er det at lytte. Sådan rigtigt at lytte,...

Hvornår er du en god forælder? blog af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 1. May 2020
Af: Sonja Ramsøe

På min tur i den flotte skov omkring hvor vi bor, går jeg forbi et flot birketræ, som ligner, at der er 3 træer i et træ. Og jeg...

Find din sunde balance i disse Coronatider. Arikel af Sonja Ramsøe
Håndlæsning - 3. April 2020
Af: Sonja Ramsøe

Flere af mine kunder kontakter mig, fordi de kan mærke, at de er ude af balance med det sunde i deres liv. Det kan være enten...

Kontakt os her

MOOLA
Værkstedsgården 8, Albertslund
Tlf. 61 33 03 25
Email: info(at)moola.dk
CVR-nr.: 35907300

Følg MOOLA på Facebook
Følg MOOLA på Google+